[...] Η ευρηματική σκηνοθεσία της Κλαίρης Χριστοπούλου ικανοποιεί στο έπακρον και τον πιο δύσκολο θεατή. Τον καθιστά συμμέτοχο στα δρώμενα, επειδή εκμεταλλεύεται έξυπνα όλη την αίθουσα, κάθε της χώρο, επειδή δίνει φτερά στους ηθοποιούς με την καθοδήγησή της, επειδή η παράσταση ρέει σαν ταξιδάκι αναψυχής και, ταυτόχρονα, σαν κατήχηση συμπεριφοράς, ώστε κανείς δεν κοιτάζει ρολόι στα ενενήντα λεπτά της διάρκειάς της.[...]
Τρεις εξαιρετικοί ηθοποιοί σε εγρήγορση, συνειδητοποιημένοι και εκπαιδευμένοι υποκριτές, μεταφέρουν το κοινό στον κόσμο των χαρακτήρων που υποδύονται και των ιστοριών που αφηγούνται. Καταφέρνουν με τους ρυθμούς τους και τις λέξεις που εκφέρουν να περάσουν στο κοινό διάθεση παρέας, ευφροσύνης αλλά και προβληματισμού. Πιστεύω πως αντιλαμβάνονται – όταν λειτουργεί θαυμάσια ο «καθρέφτης» – ότι δεν απευθύνονται ούτε στο συναίσθημα ούτε στη λογική, αλλά κατευθείαν στις διεργασίες του ασυνειδήτου τους. Τότε, οι θεατές αναγνωρίζουμε πόσο καλοί δότες είναι και, αντίστοιχα, εμείς κερδίζουμε τον τίτλο του καλού δέκτη. Εφόσον το γέλιο χαρίζει ατμόσφαιρα της ομαδικής διασκέδασης, η ψυχαγωγία επιτυγχάνεται και, ταυτόχρονα, ο στόχος του θεάματος. Το θέατρο μπορεί να γίνει κοινωνικό λειτούργημα, να διδάξει, να φέρει ψυχικές διεργασίες και επαναπροσδιορισμούς στάσεων ζωής.
Παύλος Λεμοντζής «Ημερολόγιον Ντελίβερι» | Κριτική | Cityportal.gr
bit.ly/3Ra8mGA
H ομάδα «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ», ύστερα από τη μεγάλη και θερμή ανταπόκριση του κοινού, επανέρχεται από την Παρασκευή 29/09/23 με την απολαυστική κωμωδία «Ημερολόγιον Ντελίβερι», στον πολυχώρο τέχνης Alte Fablon.
Το έργο βασίζεται στα κείμενα και τις αληθινές ιστορίες του Σάκη Αποστολάκη.
Την σκηνοθεσία και δραματουργία της παράστασης υπογράφει η Κλαίρη Χριστοπούλου.
Το έργο
Έπειτα από 35 χρόνια δημοσιογραφίας, ο Σάκης Αποστολάκης χάνει τη δουλειά του όταν κλείνει η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”. Η ανεργία σε συνδυασμό με την έκπτωση της ποιοτικής δημοσιογραφίας τον οδηγούν να στραφεί στο επάγγελμα του διανομέα.
Συνδυάζοντας το ρεπορτάζ με τη νέα επαγγελματική του ταυτότητα, αρχίζει να δημοσιεύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το “Ημερολόγιον ντελίβερι”, ένα χιουμοριστικό και πρωτότυπο ρεπορτάζ που αποτελεί καταγραφή και σχολιασμό των κωμικοτραγικών επεισοδίων που αντιμετωπίζει στην εργασία του, τόσο από τους ιδιόρρυθμους πελάτες όσο και από τους εργοδότες του.
«Ξεκινάς τη δουλειά σου όπως κάθε μέρα και, πάνω κάτω,
είσαι προετοιμασμένος για το τι θα αντιμετωπίσεις.
Ή τουλάχιστον, έτσι νομίζεις.
Γιατί ο άνθρωπος δεν παύει να σε εκπλήσσει.»
Η παράσταση
Η ομάδα ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ προσκαλεί τους θεατές να συμμετέχουν σε μία παράσταση – εμπειρία που, με κύριο όπλο της το χιούμορ, στοχεύει να δώσει ορατότητα στο επάγγελμα των διανομέων και να φωτίσει τις εργασιακές συνθήκες και διεκδικήσεις τους για ασφαλή και αξιοπρεπή εργασία, αναδεικνύοντας παράλληλα τις μικρές ιστορίες των ανθρώπων, που ενώ φτάνουν μέχρι το κατώφλι του σπιτιού μας, αντιμετωπίζονται σαν να είναι αόρατοι.
«Κατάντησα ντελιβεράς μετά από 35 χρόνια δημοσιογραφίας ;
Όχι ! Κατάντησα ελεύθερος άνθρωπος»
Πληροφορίες
Χώρος: Alte Fablon Πολυχώρος Τέχνης, Φιλίππου 71 & Χριστοπούλου, Θεσσαλονίκη
Παραστάσεις: από 29 Σεπτεμβρίου έως 22 Οκτωβρίου 2023 ώρα 21:15
κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή
ώρα 21:15 - Άφιξη το αργότερο έως ώρα 20:50
Δεν επιτρέπεται η είσοδος μετά την έναρξη της παράστασης
Διάρκεια παράστασης: 90 ‘
Τιμές εισιτηρίων: 14€ κανονικό | 10€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων & άνω των 65)
Πληροφορίες στo τηλέφωνo: 6909.094180
Λίγα λόγια για την ομάδα «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ»
Η ομάδα «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» δραστηριοποιείται στις παραστατικές τέχνες από το 2010. Ιδρύθηκε από την ηθοποιό και σκηνοθέτρια Κλαίρη Χριστοπούλου ενώ από το 2014 εντάχθηκε στο δυναμικό της η ηθοποιός Νατάσσα Αστρεινίδη.
Κύριο στόχο της αποτελεί η σύνδεση του καλλιτέχνη με την εποχή του, μέσα από τη θεώρηση του θεάτρου ως τόπο συνάθροισης, συνάντησης με την ετερότητα και διαμόρφωσης πολιτικής και κοινωνικής ταυτότητας.
Η ευαισθητοποίηση του κοινού σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η άρση των στερεοτύπων, η ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, η φωνή στον αδύναμο και τον καταπιεσμένο ορίζουν αυτό που σημαίνει το θέατρο μία σχεδία για τον άνθρωπο στη θάλασσα.
www.anthroposstithalassa.gr