«Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» του Philippe Claudel
Σκηνοθεσία: Guy Cassiers
Eρμηνεία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
«Toujours il y a le matin
Toujours revient la lumière
Toujours il y a un lendemain
Un jour c’est toi qui seras mère»
Ο κορυφαίος Βέλγος σκηνοθέτης Γκι Κασίερς έρχεται στην Ελλάδα για να σκηνοθετήσει τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στη διάσημη νουβέλα του Φιλίπ Κλοντέλ «Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν».
Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους δημιουργούς παγκοσμίως και πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου Toneelhuis της Αμβέρσας, στην τρίτη επίσκεψή του στη χώρα μας (η πρώτη ήταν στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2009 και η δεύτερη το 2011 στην εναρκτήρια σεζόν της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση) καθοδηγεί τον σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό και σκηνοθέτη στο μοναδικό αισθητηριακό του σύμπαν, με όχημα μια ιστορία βαθιά συγκινητική, για τη διαφορετικότητα, την απώλεια, την προσφυγιά, τη δύναμη της φιλίας και το φως της αισιοδοξίας που ανακαλύπτει ο άνθρωπος κάτω από κάθε δύσκολη συνθήκη.
Ακροβατώντας ανάμεσα στην τεχνολογική αρτιότητα της παράστασης και την απλότητα της προσωπικής αφήγησης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, που υπογράφει και την απόδοση του έργου, μάς μυεί σε μια προσωπική σκηνική πρόταση που αφήνει πίσω της την παντοδυναμία της φόρμας, φωτίζοντας το ζωτικό περιεχόμενο της ιστορίας, επιστρέφοντας έτσι στη ρίζα του θεάτρου, που δεν είναι άλλη από την καθαρή αφήγηση, με κάθε τρόπο και κάθε σκηνικό μέσο.
H νουβέλα του Philippe Claudel, την οποία ο σκηνοθέτης αντιμετωπίζει ως μονόλογο, είναι μια βαθιά συγκινητική ιστορία ενός άντρα που αναγκάζεται να δραπετεύσει από τη χώρα του με τη μικρή του εγγονή και να ζητήσει καταφύγιο στην Ευρώπη, χωρίς να καταλαβαίνει τη γλώσσα. Ο Claudel εξετάζει τη μοναξιά, τη διαφορετικότητα και τη δύναμη της φιλίας, με οξεία διορατικότητα και αισιοδοξία.
Ο Guy Cassiers, πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Toneelhuis, είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους θεατροποιούς στην Ευρώπη. Έχει αναπτύξει μια πολύ προσωπική θεατρική γλώσσα στην οποία παντρεύει με επιτυχία δύο από τα πάθη του: την εικαστική τεχνολογία και την λογοτεχνία.
Μαζί με τους ηθοποιούς του δημιουργεί ένα αισθητηριακό σύμπαν, στο οποίο η μουσική διατηρεί δυναμικό ρόλο. Με τα χρόνια, η αυξανόμενη έλξη που του ασκούσε η ευρωπαϊκή ιστορία και το ενδιαφέρον του για τα πολιτικά θέματα, όπως η μετανάστευση, οδήγησε σε σημαντικές παραγωγές όπως η παράσταση «Η αγαπημένη του κυρίου Λιν», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2017 στο θέατρο Toneelhuis και έκτοτε αριθμεί άλλα τέσσερα σπουδαία ανεβάσματα με πλήθος παραστάσεων σε θέατρα ανά την Ευρώπη.
Λίγα λόγια για το έργο
Ο κύριος Λιν κρατώντας στην αγκαλιά του τη Σανγκ ντιού, τη μικρή εγγονή του και τη μόνη επιζήσασα της οικογένειάς του, εγκαταλείπει το κατεστραμμένο από τον πόλεμο χωριό του και φτάνει στην Ευρώπη πρόσφυγας. Εκεί, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τη νέα χώρα και χωρίς να αντιλαμβάνεται τη γλώσσα των ξένων, αφήνει τη μοίρα του στα χέρια των αρμόδιων αρχών που τον περιθάλπουν. Μέχρι που γνωρίζει τον κ. Μπαρκ. Ο κ. Μπαρκ μιλάει συνέχεια στη γλώσσα του και ο κ. Λιν σιωπηλός απολαμβάνει την παρέα του. Μια δυνατή φιλία καλλιεργείται ανάμεσα στους δύο άντρες, με εξομολογήσεις, με σεβασμό απέναντι στον εκφρασμένο ή στον σιωπηλό πόνο, με συμπόνοια και φροντίδα.
Η νουβέλα La petite fille de monsieur Linh του Φιλίπ Κλοντέλ δημοσιεύτηκε το 2005 στη Γαλλία. Μέσα από την ιστορία του κ. Λιν, ο συγγραφέας μιλάει για τον ξεριζωμό, το τραύμα, τη συμφιλίωση, τη συντροφικότητα, την αγάπη αλλά και για τη ζωτική ανάγκη των ανθρώπων για σύνδεση και επικοινωνία.
Ο Guy Cassiers συνδυάζει το πάθος του για τη λογοτεχνία με τα οπτικά μέσα και οδηγείται σε ένα σκηνικό αποτέλεσμα, που αποτυπώνει τη δική του πολύ ιδιαίτερη σκηνοθετική γραφή.