"Φάκντ απ" του Τάσου Ιορδανίδη
Σκηνοθεσία : Θάλεια Ματίκα
Παίζουν: Αφροδίτη Λιάντου- Διονύσης Παπανδρέου
Ο ΤΥΠΟΣ
Ο Τάσος Ιορδανίδης αντλεί από δύο πεδία, τη γενιά των 20something και τις ψυχικές ασθένειες, και κάνει ωραίο θέατρο πάνω τους.Το έργο ανεβαίνει στη σκηνοθεσία της Θάλειας Ματίκα, η οποία καθοδηγεί με δυναμισμό, ισορροπίες, ευαισθησία και μέτρο δύο πολύ νέους ηθοποιούς, που δίνουν τα καλύτερα στοιχεία για το μέλλον. Στον αβανταδόρικο, εξωστρεφή, κωμικό και "περίεργο" ρόλο του Κεφάλα, ο Διονύσης Παπανδρέου είναι πραγματικά εντυπωσιακός και καταγράφει στο δυναμικό του ένα πολλά υποσχόμενο πρώτο ξεκίνημα. Όμως και η Αφροδίτη Λιάντουσυλλαμβάνει και αποδίδει ουσιαστικά τον αμυντικό, εσωστρεφή χαρακτήρα της ηρωίδας της και δείχνει εξίσου αξιοπρόσεκτες ικανότητες.
Τώνια Καράογλου (Αθηνόραμα)
Μία παράσταση που σπάει το κατεστημένο και μιλάει στη γλώσσα των εφήβων σκιαγραφώντας με ρεαλισμό τα προβλήματά τους. Χωρίς κλισέ τσιτάτα και υπερβάλλοντες λαϊκισμούς. Ο Τάσος Ιορδανίδης και η Θάλεια Ματίκαστήνουν μία παράσταση ουσίας και φαίνεται πως πέτυχαν και σε αυτό το θεατρικό τους στοίχημα. Το θέατρο ΆΛΦΑ Ληναίος- Φωτίου ήδη γεμίζει με νέους ανθρώπους που παρακολουθούν τις ζωές των δύο ηρώων να έρχονται σε παράλληλη τροχιά. Μακάρι αυτή να είναι μόνο η αρχή…
Γεωργία Οικονόμου News247
Οι δύο νέοι, αλλά ήδη δοκιμασμένοι (και στην τηλεόραση) ηθοποιοί αναδεικνύονται άξιοι της εμπιστοσύνης των Ιορδανίδη-Ματίκα.Ο Διονύσης Παπανδρέου παραδίδει μια ερμηνεία-μάθημα ακόμα και για μεγαλύτερους και εμπειρότερούς του συναδέλφους.Άξια συμπαίκτρια η Αφροδίτη Λιάντου.Με το «Φακντ-απ», ο Ιορδανίδης μάς παρασέρνει σε ποιητικές ατραπούς και μάς κάνει να αδημονούμε για την καλλιτεχνική του συνέχεια, μιας που η καλλιτεχνική του συνέπεια μάς έχει καταστήσει πιστούς φαν κιόλας. Η αγαπημένη του σύντροφος και καλή συνεργάτιδα, η Θάλεια Ματίκα, σκηνοθετεί την Λιάντου κα τον Παπανδρέου αριστοτεχνικά.
Γεωργία Δρακάκη (OLAFAQ)
Χειροκροτούμε τα δύο νέα αυτά παιδιά που κατάφεραν να μάς κάνουν να νιώσουμε τόσα πολλά. Ο Τάσος Ιορδανίδης έκανε την άρχη, δίνοντάς τους τη φωνή που χρειάζονταν για να ακουστούν δυνατά μέσα από τις φωνές των ηρώων τους. Για να μάς κάνουν να στρέψουμε το βλέμμα μας και να τους κατανοήσουμε. Και το κατάφερε. Τους αποτύπωσε απόλυτα σημερινούς και ευάλωτους. Κι έπειτα η Θάλεια Ματίκατους πήρε τρυφερά από το χέρι και τους εμφύσησε ζωή, τους ανέβασε στη σκηνή με όλα τα τραύματα και τις αρετές τους και έπαψαν πια να είναι χάρτινοι. Μεταμορφώθηκαν σε απόλυτα αληθινούς ήρωες που αισθάνονται, που πονούν, που χαίρονται, που αγαπούν. Όπως ακριβώς εσύ κι εγώ.Και η χημεία μεταξύ της Αφροδίτης Λιάντου και του Διονύση Παπανδρέου ήταν κάτι ακόμη που ήρθε και έδεσε στην «συνταγή»."
Ευδοκία Βαζούκη (MONOPOLI.GR)
Είδαμε το Φακντ απ / Μια παράσταση – κόσμημα για την ανυπεράσπιστη γενιά, την Gen Z
Κατερίνα Βαρδακαστάνη TVXS
Οι ερμηνείες της Αφροδίτης Λιάντου και του Διονύση Παπανδρέου αποπνέουν μια εκπληκτική χημεία στο θεατρικό σανίδι.Μια παράσταση που παίζεται από νέους για τους νέους. Με τη σύγχρονη γλώσσα των νέων. Το «φακτν-απ» ντύνεται από υπέροχη μουσική και για 90 λεπτά ακολουθείς ένα ταξίδι συναισθημάτων.
Δήμητρα Πραντάλου ( Provocateur )
Γι’ αυτό και το έργο είναι διπλά σημαντικό: επειδή μας δείχνει ότι το διαφορετικό, αυτό που πονά, που αναζητά ψυχολογική συνδρομή είναι σαν κι εμάς και τα παιδιά μας.
Ιωάννα Σωτήρχου (Εφημερίδα των συντακτών)
Το «Φακντ Απ» είναι η θεατρική παράσταση που πρέπει να δει όλη η γενιά Z κι όχι μόνο.Μετά το «Θέλω να σου κρατάω το χέρι» ο Τάσος Ιορδανίδης συστήνει στο θέατρο Άλφα-Ληναίος-Φωτίου, το έργο «Φακντ-απ». Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Θάλεια Ματίκα, σε μία απόπειρα εύρεσης ενός κοινού τόπου με τους σημερινούς εφήβους όλων των ηλικιών. Στη σκηνή, δύο νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί: Αφροδίτη Λιάντου και Διονύσης Παπανδρέου. Ένα συγκλονιστικό ντουέτο, κι αυτό το λέμε με βεβαιότητα μιας και το CNN Greece βρέθηκε στις πρόβες της παράστασης και αυτό που είδε το προτείνει σε όλους.
Στέλιος Παπαγρηγορίου ( CNN )
Από τις πιο συγκινητικές παραστάσεις των τελευταίων ετών.
Κώστας Κούλης ( keysmash.gr)
Το διαμάντι αυτό πρέπει να μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες, να ταξιδέψει, να παρασταθεί σε σκηνές του εξωτερικού. Είναι πολύ σπουδαίο για να περιοριστεί στη θέαση ενός θεάτρου της Αθήνας μόνο.
Μαρίνα Αποστόλου ( Θεατρικές απόψεις )
Μια παράσταση,χωρίς υπερβολές, που συγκλονίζει μικρούς και μεγάλους.
Μάγδα Μπάσιου ( theatromusicbooks.blogspot.com )
Μια παράσταση που κέρδισε ένα δύσκολο στοίχημα να αναμετρηθεί με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα και εισέπραξε το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού. Μια μοναδική ευκαιρία να δείτε μικροί και μεγάλοι παρέα θέατρο!!
Έλενα Γαζγαλή (All4fun)
Το Φάκντ απ είναι ένα σημαντικό θεατρικό έργο.Εντυπωσιακή η Αφροδίτη Λιάντου, υπερβατικός ο Διονύσης Παπανδρέου, που με την εντυπωσιακά σκηνοθετική εμβάθυνση, της Θάλειας Ματίκα, ξεπέρασαν την όποια θεατρική απειρία τους και δημιούργησαν δυο αυθεντικούς και πειστικούς χαρακτήρες, αναδεικνύοντας παράλληλα και το ταλέντο που έχουν στην υποκριτική.
Γιάννης Γαβρίλης ( Reformer.gr)
Η Αφροδίτη Λιάντου, με αυθεντικότητα στο παίξιμό της, συγκινεί και μας αναστατώνει στις στιγμές που μονολογεί την ιστορία πίσω από τον εγκλεισμό της στην κλινική. Ο Διονύσης Παπανδρέου, στην πρώτη του θεατρική δουλειά, είναι εντυπωσιακός!
Θοδωρής Κ. (sinwebradio)
"Γροθιά στο στομάχι.
Η σκηνοθέτις έστησε ένα σύγχρονο θέαμα.
Οι δυο ηθοποιοί μας χάρισαν ερμηνείες γεμάτες αλήθεια και φως"
Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη ( Radioalchemy)
Συγγραφέας του έργου είναι ο Τάσος Ιορδανίδης και σκηνοθέτρια η Θάλεια Ματίκα, το δίδυμο του επιτυχημένου "Θέλω να σου κρατώ το χέρι” που τώρα περνά από τους 40-something στη Gen Z. Γίνεται να πετύχει, όμως, μία τέτοια απόπειρα ή μας περιμένει στη γωνία ένα "ok, boomer”; Όσο παρακολουθώ την πορεία του περάσματος πείθομαι περισσότερο για το πρώτο. Μπορεί το σκηνικό και οι φωτισμοί να ήταν ακόμη σε εξέλιξη, όμως το γεγονός αυτό μου επέτρεψε να δω την ωμή θεατρική μαγείαεν δράσει. Και μιλώ για μαγεία διότι πράγματι οι δύο ηθοποιοί με μετέφεραν στην κλινική αντιμετώπισης ψυχικών νοσημάτων όπου διαδραματίζεται το έργο."
Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος (ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ)
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Μετά το "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" ο Τάσος Ιορδανίδης συστήνει στο θεάτρο Άλφα-Ληναίος-Φωτίου,ένα νέο έργο με τίτλο "Φάκντ-απ".Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Θάλεια Ματίκα,σε μία απόπειρα "συνομιλίας" με εφήβους όλων των ηλικιών.
Στη σκηνή , δυο νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί: Αφροδίτη Λιάντου και Διονύσης Παπανδρέου.
Κατάλληλο για 12 ετών και πάνω...
Σκηνικός χώρος: μια κλινική αντιμετώπισης ψυχικών νοσημάτων κάπου στο δυτικό κόσμο.
Ρόλοι : δυο εκπρόσωποι της γενιάς Ζ, ένα κορίτσι κι ένα αγόρι.
Εκείνος είχε όνειρο να γίνει σκηνοθέτης. Εκείνη τραγουδίστρια.
Τελικά, η ζωή τα έφερε έτσι και είναι "φακντ απ".
Από την άλλη "η ζωή είναι ωραία", όπως έχει πει κι ο Ρομπέρτο Μπενίνι.
Δυο νέοι που προσπαθούν να ακουστούν σ έναν κόσμο που δεν τους ακούει. Στην προσπάθεια τους θα φτιάξουν μία δική τους πραγματικότητα.Για το τώρα και για το μετά. Για να γιατρέψουν αυτά που τους πονάνε.
Ψάχνουν έναν κοινό κώδικα.
Εκείνος πιο αποφασισμένος. Εκείνη, επιφυλακτική.
Ή μήπως συμβαίνει το αντίστροφο;
Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα και οι κραυγές τους παλεύουν να δημιουργήσουν το νόημα της νέας ζωής που προσπαθούν να φτιάξουν.
Σε έναν κόσμο που τρέχει γρήγορα. Που κρίνει εύκολα. Που βάζει ταμπέλες με ελαφριά καρδιά. Που στέλνει μηνύματα στο fb και στο INSTA. Δεν θέλουν αυτό.Που ζει μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Εκείνος φωνάζει μέχρι την τελευταία στιγμή… Γιατί θέλει να την πείσει. Γιατί θέλει να πείσει τον εαυτό του. Σε σινεμά,σε θέατρα,σε εστιατόρια, στα αστέρια. Και εκείνη αρχίζει να γελάει….Και γεννιέται η ελπίδα,πως μαζί,ο "Κεφάλας" και το "Βλήμα", μπορούν να ξεφύγουν απ´αυτή τη κατάσταση.
Σημείωμα Τάσου Ιορδανίδη:
Οι δυο νέοι μου ήρωες μπήκανε με μεγάλη ορμή στη ζωή μου.
Είναι η γενιά του εδώ και τώρα. Με τις ανησυχίες της, τους προβληματισμούς της, τα ερωτηματικά της.
Ψάχνουν το μονοπάτι για να αγαπηθούν.
Είναι το παρελθόν των ανθρώπων που πάλεψαν για τη σωτηρία της ψυχής τους.
Τι είναι πιο σημαντικό; Ο προορισμός; Ο άνθρωπος που θα σταθεί δίπλα σου; Μήπως τελικά ο ερωτευμένος είναι γεμάτος απορίες που ψάχνει απαντήσεις;
Οι δύο ήρωες είναι εσύ κι εγώ σε μια Fucked up φάση της ζωής μας.