Στην “Αντιγόνη | The Handbrake Project” ΄ένα αμάξι χρησιμοποιείται ως πλατφόρμα για να παρουσιαστεί η ιστορία της Αντιγόνης. Ο μύθος της οικογένειας των Λαβδακιδών, ξετυλίγεται από την αρχή, ενώ τέσσερις ηθοποιοί εναλλάσσουν τους ρόλους της τραγωδίας, χορού και υποκριτών.
ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ
Η Αντιγόνη, η Ισμήνη, ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης είναι παιδιά του Οιδίποδα, πρώην βασιλιά της πόλεως των Θηβών. Μετά τον θάνατο των δύο γιων, του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, που σκοτώθηκαν μεταξύ τους σε μονομαχία έξω από τα τείχη της πόλης, ο νέος βασιλιάς (και θείος της Αντιγόνης) Κρέων έχει δώσει διαταγή να θανατωθεί όποιος παραβιάσει την εντολή του, η οποία αναφέρει να παραμείνει άταφο το σώμα του Πολυνείκη. Ο λόγος είναι ότι ο Πολυνείκης προκάλεσε την εκστρατεία των Επτά εναντίον της Θήβας, της πατρίδας του, και σκοτώθηκε ως προδότης της χώρας του.
Η Αντιγόνη, υπακούοντας στην αγάπη, στην ανθρωπιά, στην τιμή της οικογένειας, αλλά και στον άγραφο νόμο - που έχει θεϊκή προέλευση -, παραβαίνει την εντολή του Κρέοντος και θάβει το σώμα του αδερφού της. Ως εκ τούτου έρχεται αντιμέτωπη με τη θανατική ποινή. Ο Κρέων, πιστεύοντας ότι ο νόμος του κράτους υπερέχει των οικογενειακών δεσμών, δεν δέχεται να μετατρέψει τη θανατική καταδίκη της Αντιγόνης. Αποτέλεσμα αυτού, είναι ο εγκλεισμός της Αντιγόνης σε μια σπηλιά χωρίς τροφή και νερό. Όταν τελικά ο Κρέοντας πείθεται από τον μάντη Τειρεσία να ενδώσει και να την απελευθερώσει, η Αντιγόνη έχει κρεμαστεί στη φυλακή της.
Ο Αίμων, γιος του Κρέοντος, αυτοκτονεί από τον έρωτα και την οδύνη του για τη νεκρή Αντιγόνη, ενώ η σύζυγος του Κρέοντος Ευρυδίκη αυτοκτονεί και αυτή από τη θλίψη της, με μια κατάρα εναντίον του άνδρα της. Στο τέλος του έργου ο Κρέων απομένει μόνος του και συντετριμμένος.
Το διαχρονικό δίπολο μεταξύ ήθους και νόμου, το χάσμα γενεών, η έννοια της εξουσίας και η αναζήτηση της «φρόνησης» είναι μερικά από τα ζητήματα που θίγονται επί σκηνής, σε μία παράσταση που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όποιον χώρο μπορεί να «τραβήξει χειρόφρενο» ένα αμάξι.
Η Παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Μαραθώνα.