Γιορτάζουμε φέτος τα 10 χρόνια του μηνιαίου οπτικοακουστικού θεσμού "Sound Of Color" που επιμελούνται στο ΚΕΤ ο Γιάννης Αναστασάκης και η Ναταλία Μαντά: 10 χρόνια που μοιάζουν μ’ ένα ταξίδι στην ιστορία και το παρόν της αυτοσχεδιαστικής και πειραματικής μουσικής, από τη free, τη σκανδιναβική ή τη νεοϋορκέζικη jazz και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό μέχρι την ambient και την ψυχεδελική μουσική, από σύγχρονες μίξεις ανάμεσα στον ηλεκτρονικό και τον παραδοσιακό ήχο μέχρι ολόκληρες in situ εγκαταστάσεις όπου ο ίδιος ο χώρος γίνεται μουσικό όργανο. Τα 10 χρόνια αυτά έχουν σημαδέψει καθοριστικά τον χώρο και τον προγραμματισμό του ΚΕΤ, που δεν έπαψε από το 2014 να ανοίγεται στον μουσικό πειραματισμό, τις αυτοσχεδιαστικές συναντήσεις και τη ζωντανή αλληλεπίδραση μεταξύ εικόνας και ήχου.
Στο τέταρτο ραντεβού της χρονιάς, ο Γιάννης Αναστασάκης (κιθάρα, analog-synths, live-electronics) και η Ναταλία Μαντά (digital & analog-visuals) συμπράττουν με τη Maria Dybbroe (σαξόφωνο), τη Νίκη Κοκκόλη (σαξόφωνο), τον Σίμο Ρηνιώτη (ντραμς) και την Αλεξάνδρα Νιάκα (live visuals).
◍ Η αυτοσχεδιάστρια, συνθέτρια, σαξοφωνίστρια και κλαρινετίστρια Maria Dybbroe ζει στο Όσλο και την Κοπεγχάγη. Έχει κυκλοφορήσει 9 άλμπουμ και έχει συμβάλει σε περισσότερα από 20 άλμπουμ άλλων καλλιτεχνών. Είναι ιδρύτρια του τρίο Caktus. Δημιουργεί μουσική στο πειραματικό πεδίο της σκανδιναβικής τζαζ σκηνής. Είναι αφοσιωμένη στη συλλογική εργασία σε συγκροτήματα όπως τα Køs, Maraton, Dynastiet, Orsa, JUMP, Sidechains και Coriolis. Είναι επίσης ενεργή ελεύθερη αυτοσχεδιάστρια. Ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη παίζοντας σόλο ή σε adhoc-συνθέσεις.
www.soundcloud.com/maria-dybbroe
◍ Η Νίκη Κοκκόλη γεννήθηκε το 1996 στην Αθήνα. Ενεργό μέλος της ελληνικής τζαζ και ελεύθερης αυτοσχεδιαστικής μουσικής σκηνής, έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε σκηνές όπως το Fylkingen (Στοκχόλμη) και το Cafe OTO (Λονδίνο). Έχει συνεργαστεί με το London Improvisers Orchestra, τη Sofia Jernberg, Maggie Nicols, τη Lisa Ullén, Christer Bothén, τον Martin Küchen, τον Bram De Looze, τον Sharif Sehnaoui κ.ά. Είναι μέλος του σουηδο-ελληνικού συγκροτήματος Ahanes του οποίου το πρώτο άλμπουμ, “Petrichor”, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη φημισμένη εταιρεία Clean Feed. Τα τελευταία χρόνια, μελετά τη μουσική της Μέσης Ανατολής και την ελληνική παραδοσιακή μουσική, με σκοπό να δημιουργήσει ένα προσωπικό μουσικό ύφος.
www.nickykokkoli.wixsite.com/website
◍ Ο μουσικός και αυτοσχεδιαστής Σίμος Ρηνιώτης είναι μέλος, με τον Δήμο Βρύζα και τον Γιάννη Αράπη, του τρίο The Coal και, με τον Γιώργο Βαρουτά και τον Χάρη Λαμπράκη, του avant garde σχήματος Skraut. Χρησιμοποιώντας τα τύμπανα με διάφορα μικρά αντικείμενα, επιχειρεί τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου χώρου, τόπου συνάντησης των υπόλοιπων φωνών. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς και καλλιτέχνες του ήχου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
◍ Η Αλεξάνδρα Νιάκα είναι interactive media artist. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου ‘Design for Performance and Interaction’ (Bartlett, U.C.L). Μέσα από διαδραστικές εγκαταστάσεις, immersive τεχνολογίες και τη συγγραφή, προσπαθεί να απαντήσει δημιουργικά σε ερωτήματα σχετικά με τη σχέση ανθρώπου και τεχνολογίας και το πώς αυτή καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και αλληλεπιδρούμε με τη γύρω μας πραγματικότητα. Εστιάζει στη χρήση τεχνολογίας αιχμής για τη δημιουργία εμπειριών εικονικής, μεικτής και επαυξημένης πραγματικότητας. Έχει εργαστεί στα στούντιο παραγωγής The Workers (inc.) και Jason Bruges Studio, στο Λονδίνο. Συμμετέχει ως creative developer και new media artist σε χορευτικές, μουσικές και θεατρικές παραγωγές. Το 2020 κέρδισε το βραβείο SNF Artist Fellowship Award πάνω στις εικαστικές τέχνες από το ARTWORKS. Αποτελεί επίσης μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Medea Electronique.
◍ Η εικαστική καλλιτέχνιδα Ναταλία Μαντά ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2011 - 2017), όπου ολοκλήρωσε και το μεταπτυχιακό της στις Καλές Τέχνες. Η μνήμη, ο χρόνος και ο μύθος είναι έννοιες στο επίκεντρο της εικαστικής της δημιουργίας. Χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά (μέταλλο, πηλό, φωτοευαίσθητα χημικά και προβολές βίντεο). Συνεργάζεται με εικαστικούς, μουσικούς, καλλιτέχνες του θεάτρου ή της περφόρμανς. Το έργο της έχει εκτεθεί διεθνώς σε διάφορες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Την περίοδο 2017-2020, δίδαξε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Της έχει απονεμηθεί η καλλιτεχνική υποτροφία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος από το ARTWORKS (2022).
www.nataliamanta.com
◍ Ο Γιάννης Αναστασάκης (γεν. 1984) θεωρείται ένας από τους πιο ξεχωριστούς κιθαρίστες και μουσικούς της ελληνικής αυτοσχεδιαστικής σκηνής. Γνωστός για τη μοναδική προσέγγισή του στα εφέ και για το ατμοσφαιρικό του παίξιμο, έχει δημιουργήσει έναν προσωπικό ήχο που συνδυάζει ambient και ψυχεδέλεια, ισορροπώντας ανάμεσα στη μελωδία και τον θόρυβο και συχνά ξεπερνώντας τα «επιτρεπτά» όρια. Είναι ιδρυτής της JAM pedals, μιας εταιρείας που κατασκευάζει χειροποίητα πετάλια, τα οποία χρησιμοποιούνται από κορυφαίους μουσικούς (Bill Frisell, John Scofield, Daniel Lanois, John Medeski, Nile Rodgers, Lee Ranaldo κ.ά.). Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής, όπως οι Arve Henriksen, Eivind Aarset, Christian Fennesz, Giuseppe Doronzo, Σαβίνα Γιαννάτου, Haig Yazdjian, Θοδωρής Ρέλλος, Μιχάλης Σιγανίδης, Φλώρος Φλωρίδης, Λένα Πλάτωνος, Σπύρος Πολυχρονόπουλος, Διονύσης Σαββόπουλος, Χάρης Λαμπράκης και άλλοι. Επιπλέον, έχει συνεισφέρει μουσικά σε θεατρικά και χορογραφικά έργα, συνεργαζόμενος με τον Θοδωρή Αμπαζή, την Ανδρονίκη Μαραθάκη και την ομάδα La Coja Danca. Αναπτύσσει το οπτικο-ακουστικό project "Sound of Color" με τη γλύπτρια Ναταλία Μαντά στα live visuals.
www.jannisanastasakis.com
__________________________________________________
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α, Κυψέλη, Αθήνα
☎ 213 00 40 496 | 69 45 34 84 45
✉ info@polychorosket.gr
SITE ❘ FB ❘ INSTA ❘ MASTODON ❘ NEWSLETTER ❘ SUPPORT US