Γεωργία Σάνδη Φρέντερικ Σοπέν, Έρωτας στην Αιωνιότητά
ή
Η καρδιά του Φρεντερίκ Σοπέν
Το συναρπαστικό θεατρικό αφιέρωμα στο Ρομαντικό Παρίσι του 19ου αιώνα, με επίκεντρο την θυελλώδη και παθιασμένη σχέση δύο κορυφαίων καλλιτεχνών θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό Του Βολου για μια μόνο παράσταση την Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2025 στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου “Βαγγέλης Παπαθανασιου».
Ο Chopin και η Σάνδη, θα «ζωντανέψουν», επί σκηνής, μέσα από αυθεντικές επιστολές και κείμενα, με πρωταγωνιστές τον αγαπημένο ηθοποιόΔημήτρη Λάλο και την λαμπερή πρωταγωνίστρια Μαριλίτα Λαμπροπούλου.
Μουσικά η παράσταση θα μας ταξιδέψει σε μερικές από τις ομορφότερες μελωδίες του ρομαντισμού. Το κοινό θα έχει την εύκαιρα να παρακολουθήσει την δεξιοτέχνη πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου με εξαιρετικά ποιοτικό και λαμπερό ήχο, να ερμηνεύει τα αριστουργηματικά έργα του Σοπέν, τα ευαίσθητα χρώματα και τις λεπτές συναισθηματικές αποχρώσεις που τα διαπερνούν με μοναδικό τρόπο.
Η παράσταση έχει επίκεντρο την ζωή και τον έρωτα του καλλιτεχνικού ζευγαριού που έμεινε στην ιστορία. Ο εύθραυστος Πολωνός συνθέτης Φρεντερίκ Σοπέν που συνέθεσε αριστουργηματικά έργα και η δυναμική συγγραφέας Γεωργία Σάνδη - η πρώτη γυναίκα που πήρε διαζύγιο, κάπνισε, φόρεσε αντρικά ρούχα, συναναστράφηκε με τους κύκλους των διανοουμένων στο Παρίσι, συνέγραψε λογοτεχνικά έργα και διεκδίκησε την επαγγελματική ιδιότητα της συγγραφέως συναντήθηκαν την δεκαετία του 1840 στα σαλόνια της Γαλλίας.
Ο έρωτας τους υπήρξε θρυλικός για την εποχή καθώς η Σάνδη ήταν και μεγαλύτερη ηλικιακά αλλά και μια περσόνα που άφησε το αποτύπωμα στα κοινωνικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.
Η σύλληψη του έργου, η επεξεργασία και μετάφραση των κειμένων είναι της μουσικολόγου και διακεκριμένης πιανίστας Τατιάνας Παπαγεωργίου, η οποία το εμπνεύστηκε αφού μελέτησε το πρωτογενές υλικό επισκεπτόμενη το Μουσείο Σοπέν στην Βαρσοβία.
Η Τατιάνα Παπαγεωργίου έκτοτε παρουσίασε το έργο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην συνέχεια στο Ηρώδειο συμπράττοντας με την Συμφωνική Ορχήστρα της Βαρσοβίας και μετά από δυο χρόνια στο Ηρώδειο συμπράττοντας με την Ορχήστρα Νέων του Royal College Of Music. Προσαρμόζοντας το και για μικρότερα θέατρα το έργο θα παρουσιάστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στην συνέχεια στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Βαγγέλης Παπαθασίου».
Συνοδοιπόρος ο Δημήτρης Λάλος στον ρολό του Φρεντερίκ Σοπέν. Ο αγαπημένος ηθοποιός Δημήτρης Λάλος, με το διαπεραστικό βλέμμα και την βαθιά εσωτερικότητα, καθηλωτικός στις ερμηνείες του, ζωντάνεψε τον ψυχικά εύθραυστο, εσωστρεφή και ιδιοφυή Φρεντερίκ Σοπέν, τον «ποιητή του ονείρου» που πέρασε για λίγο από αυτό τον κόσμο και έφυγε στα 39 του, αφήνοντας μουσικά αριστουργήματα που αγγίζουν βαθιά την ψυχή του ανθρώπου…
Ο Δημήτρης Λάλος, με την αισθαντική φωνή και τις ερμηνείες του, μάγεψε το κοινό σε όλες τις παραστάσεις. Ενσαρκώνει την προσωπικότητα του Σοπέν με εκφραστική δύναμη και θαυμαστό εύρος συναισθηματικών αποχρώσεων, ζωντανεύοντας το μυθικό δημιουργό μέσα από τις αυθεντικές του επιστολές, τις πιο μυστικές του σκέψεις.
Ενδιαφέρον ιστορικό στοιχείο αποτελεί δε, πρόσφατη έρευνα ταξιδιωτικών εγγράφων της εποχής όπου αποκαλύφθηκε ότι ο Σοπέν ήταν γαλανός και ξανθός, σε αντίθεση με ότι πιστεύονταν μέχρι τώρα.
Ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία στην σκηνή της Γεωργίας Σάνδη, της γυναίκας που ενέπνευσε και σημάδεψε την ζωή του Σοπέν που ζωντανεύει η Μαριλίτα Λαμπροπούλου. Η λαμπερή ηθοποιός ακροβατεί μεταξύ της γυναίκειάς ευαισθησίας και της ορθολογικής σκέψης της Γεωργίας Σάνδη, μια ιδιαίτερης γυναίκας. Η Μαριλίτα Λαμπροπούλου μας χαρίζει έναν ρολό που μεταλλάσσεται από την τρυφερότητα στην ψυχρότητα και μας δίνει τις απαντήσεις της ζωής των δυο καλλιτεχνών του μεγάλου ερωτά των όσους του ένωσαν άλλα και τους χώρισαν.
Η καταξιωμένη ηθοποιός καταθέτει μια σπουδαία ερμηνεία ως Σάνδη και διαγράφει ερμηνευτικά τις λεπτές αποχρώσεις του ψυχισμού της Βαρόνης Ντυντεβάν, της γυναίκας που άλλαξε ακόμα και το όνομα της σε Γεωργία, εμπνευσμένη από τον ελληνικό πολιτισμό και υπέγραφε ως άνδρας George Sand για να μπορέσει να εκδώσει τα βιβλία της διότι ήταν αδύνατον να το κάνει ως γυναίκα.
Το έργο είναι βασισμένο στα έργα του Σοπέν τα οποία είναι στο σύνολο τους γραμμένα για πιάνο, καθώς ο ίδιος ήταν συνθέτης και πιανίστας. Η Τατιάνα Παπαγεωργίου μετέγραψε τα έργα που ερμηνεύει για πιάνο και σύνολο εγχόρδων
Η σπουδαία Ελληνίδα πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, που διακρίνεται για τις υψηλές επιδόσεις τόσο δεξιοτεχνικά όσο και ερμηνευτικά στο πιάνο αλλά και για την σεμνότητα του χαρακτήρα της, θα αναμετρηθεί για ακόμη μια φορά με το απαιτητικό και μουσικά ευαίσθητο έργο του Σοπέν. Έχει στο ενεργητικό της συνεργασίες με κορυφαίες διεθνείς συμφωνικές ορχήστρες ως σολίστ, έχει κατακτήσει το κοινό και χαίρει εκτίμησης από τις διεθνείς της συνεργασίες: «η Τατιάνα Παπαγεωργίου είναι μια σπουδαία πιανίστα με βαθιά μουσικότητα, και ερμηνευτική δεινότητα» δήλωσε ο Πάτρικ Φουρνιλιέ μαέστρος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Όπερας της Βαρσοβίας που την διηύθυνε στο Ηρώδειο όταν συνέπραξε με την Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας, στην συναυλία με τον ομώνυμο τίτλο.
Η παράσταση έχει διαμορφωθεί για να παρουσιάζεται σε μικρότερες σκηνές , το θεατρικό κείμενο εναλλάσσεται με την μουσική με τρόπο που «ξεναγεί» τον θεατή στα συναισθήματα και την ζωή του συνθέτη μέσα από προσωπικές του επιστολές και ιστορικά ντοκουμέντα. Κοστούμια εποχής θα μας ταξιδέψουν στον χρόνο. Η δραματοποίηση είναι της θεατρολόγου Ελισάβετ Παπαγεωργίου, η οποία έδωσε ένα εξαιρετικό πρωτότυπο θεατρικό κείμενο μετά από μελέτη της διεθνούς παραστασιολογίας της ζωής του Σοπέν και επίσκεψής της στην Βαρσοβία και το Παρίσι Η ίδια επιμελείται την παραγωγή, τα σκηνικά τα κουστούμια και την σκηνοθετική επιμέλεια.
Σάνδη «…Τον πρωτοείδα στο σκοτάδι να αυτοσχεδιάζει στο πιάνο… τον ερωτεύτηκα. Δεν μπορώ να συνέλθω από τον θαυμασμό…» θα γράψει. «Ο κόσμος δεν τον γνώριζε και ακόμα και τώρα δεν τον γνωρίζει. Επί 8 χρόνια, που έζησα κοντά του και μυήθηκα μέρα με τη μέρα στα μυστικά της έμπνευσής του… Ο Chopin κατόρθωσε να κάνει ένα μουσικό όργανο να μιλά τη γλώσσα του απείρου …αρχίζω να σκέφτομαι ότι υπάρχουν άγγελοι μεταμορφωμένοι σε άνδρες… Ο Frédéric έχει κατακτήσει την καρδιά μου… αλλά, κι όλο το Παρίσι με την θεία μουσική του…»
Ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο στο ρομαντικό Παρίσι, την Μαγιόρκα, την Βιέννη, την Βαρσοβία. Αριστουργηματικά κουστούμια εποχής θα πλαισιώσουν μια παράσταση γεμάτη νοσταλγία ρομαντισμό αλλά και μεγάλες ψυχικές συγκρούσεις…
Η μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Η καρδιά του Φρεντερίκ Σοπέν ή Έρωτας στην Αιωνιότητα » είναι ένας ύμνος στον άνθρωπο, το συναίσθημα και την πνευματική δημιουργία. Το έργο αποθεώνει τα συναισθήματα της αγάπης και του έρωτα. Κάθε νότα του Chopin ακουμπάει την καρδιά, κάθε μελωδία του είναι ένα ποίημα. Μια μοναδική παράσταση αξιώσεων, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και συγκινεί κάθε άνθρωπο.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών θα δοθεί δωρεά στον Πανελλήνιο Σύλλογο Μεταμοσχευμένων Καρδίας και Πνεύμονα «η Σκυτάλη».