«Αριάδνη, Ζώντας με Σχιζοφρένεια»
Μια παράσταση για την άγνωστη πλευρά της ψυχικής ασθένειας
Πρεμιέρα: 23 Ιανουαρίου 2025
Θέατρο 104
Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00
Το θεατρικό έργο της Αρετής Χαρτοφύλακα «Αριάδνη, Ζώντας με Σχιζοφρένεια», κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 στο Θέατρο 104, σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου.
Μας αφορά η ψυχική νόσος ;
Γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη να βρεθείς στην απέναντι πλευρά του παραλογισμού;
Πόσο λεπτή είναι η γραμμή που χωρίζει το λογικό από το παράλογο; Κι όταν η ψυχική νόσος μας χτυπά την πόρτα τι κάνουμε; Υπάρχει φως στο σκοτάδι και πώς μπορείς να το βρεις;
Η παράσταση επικεντρώνεται στην καθημερινότητα της Αριάδνης, μιας γυναίκας που έχει διαγνωστεί με Σχιζοφρένεια από την ηλικία των 23 χρόνων και φιλοξενείται σε Ξενώνα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Βλέποντας σκιές να την ακολουθούν παντού, η ηρωίδα δίνει την προσωπική της μάχη με την ασθένεια προσπαθώντας να κατανοήσει τη θέση της στην κοινωνία και να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από τη φαντασία. Μέσα από τη ματιά της Αριάδνης, ο θεατής εισέρχεται σε έναν κόσμο γεμάτο σκιές, αντικρίζει την αόρατη πλευρά της ψυχικής νόσου και συγχρόνως βιώνει μια ιστορία γεμάτη υπομονή και ελπίδα.
Κοντά της, αρωγός και στήριγμα, βρίσκεται η Φωτεινή, η ψυχολόγος της, που βοηθά την Αριάδνη να διαχειριστεί τις κρίσεις της και να βρει μικρές στιγμές βελτίωσης και ισχυρής προσωπικής ανάπτυξης, παρά την ασθένεια. Μαζί, δημιουργούν μια όμορφη σχέση εμπιστοσύνης και συντροφικότητας, η οποία αποδεικνύει ότι ακόμη και σε στιγμές σκοτεινές, η ελπίδα μπορεί να ανθίσει.
Μέσα από τις μικρές νίκες μιας γυναίκας που ζει με τη Σχιζοφρένεια, το έργο μας παρασύρει στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής, που μπορεί να ανακάμψει ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Η παράσταση διεισδύει στα ζητήματα της ψυχικής υγείας υπενθυμίζοντας ότι καμία ψυχική νόσος δεν είναι ταμπού.
Το κείμενο υπογράφει η συγγραφέας, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Αρετή Χαρτοφύλακα, απόφοιτη του University of Essex (Hons) και σπουδάστρια της Κλινικής Ψυχολογίας. Εμπνεύστηκε το έργο μέσα από την εμπειρία της, κατά τη διάρκεια της εθελοντικής της εργασίας στον Ξενώνα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Αριάδνη» της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Μια εμπειρία που σύμφωνα με τα λεγόμενά της, της άφησε ένα βαθύ αποτύπωμα που την έκανε να θεωρήσει χρέος της να μοιραστεί με τον κόσμο. Είχε προηγηθεί το βιβλίο της «Αληθινές Γυναίκες», που πραγματεύεται μέσα από μαρτυρίες και πάλι ένα ζήτημα ταμπού, το ζήτημα της έμφυλης βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην κοινωνία και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Σημείωμα του Σκηνοθέτη
Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για θέματα όπως η κατάθλιψη ή η σχιζοφρένεια. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα είναι στίγμα. Η σχιζοφρένεια διαταράσσει σκέψη, συναισθήματα, συμπεριφορά και επηρεάζει άμεσα τους ασθενείς αλλά και τους οικείους τους. Η σχιζοφρένεια είναι μια ψυχωσική διαταραχή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην αντίληψη ενός ατόμου για την πραγματικότητα. Ο Νορβηγός ζωγράφος Edvard Munch είχε πει ότι: «Ο φόβος για τη ζωή μου είναι απαραίτητος για μένα, όπως είναι και η ασθένειά μου. Χωρίς το άγχος και τις ασθένειές μου, είμαι ένα πλοίο χωρίς πηδάλιο. Τα βάσανά μου είναι μέρος του εαυτού μου και της τέχνης μου». Η αποστολή μου ως σκηνοθέτης, είναι δύσκολη. Πρέπει να καταφέρω, να μεταφέρω στη σκηνή τον κόσμο που κρύβει η Αριάδνη της Αρετής Χαρτοφύλακα και να κερδίσω τον θεατή, «χωρίς να πέσω» σε έτοιμες συνταγές που έχουμε δει στον κινηματογράφο.