Το νέο βιβλίο "ο Δήμιος του Φθόνου" του ψυχαναλυτή Σταύρου Χαραλαμπίδη ζωντανεύει επί σκηνής για δεύτερη συνεχιζόμενη χρονιά και αφού ξεπέρασε τις 1000 πωλήσεις στην πρώτη χρονιά παρυσίασης στο Αθηναικό κοινό! Επιχειρεί να φωτίσει το ερώτημα:
Γιατί φθονούμε τόσο αυτό που θαυμάζουμε;
Τέσσερις ασθενείς , με 4 διαφορετικές αλλά και συμπληρωματικές ιστορίες, μας ταξιδεύουν στο άβατο του ψυχισμού, εκεί όπου ο θαυμασμός μπλέκεται με το μίσος ή και την ανάγκη καταστροφής του αντικειμένου. Τέσσερις ανθρώπινες συναντήσεις και μια φαντασίωση. Τέσσερις περιπτώσεις ασθενών και ένας ψυχαναλυτής βρίσκονται, πλησιάζονται και χάνονται μέσα στον λαβύρινθο του θεραπευτικού δωματίου. Το ψυχαναλυτικά φαντασιακό παντρεύεται με τη σκηνοθετική μαεστρία και δραματουργική επεξεργασία του Martin Scharnhorst. Το τελικό συν-δημιούργημα αποδίδεται από μια ομάδα εξαιρετικά ταλαντούχων ηθοποιών. Όλα αυτά θα εξελιχθούν στη φιλόξενη στέγη του στούντιο Μαυρομιχάλη.Εισιτήρια στο ταμείο του θεάτρου και στο https://www.more.com/theater/o-dimios-tou-fthonou/.
Κάθε θεατρική μας παράσταση θα σχολιάζεται απόψε ψυχαναλυτές, ψυχαναλυτικούς ψυχοθεραπευτές, ομαδικούς θεραπευτές του ινστιτούτου σχεσιακής και ομαδικής ψυχοθεραπείας καθώς και άλλων φορέων για μια ώρα σε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.
Το βιβλίο Ο δήμιος του φθόνου αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα να γραφτεί ένα βιβλίο υπό το πρίσμα της σχεσιακής ψυχανάλυσης και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό εγχειρίδιο διδαχής της σχεσιακής ψυχανάλυσης από ψυχαναλυτικά ινστιτούτα, πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και ψυχοθεραπευτικούς οργανισμούς που εκπαιδεύουν στην ομαδική ανάλυση και στα ομαδικά δυναμικά.
Ο συγγραφέας, με το παρόν βιβλίο αποκρυσταλλώνει τον τρόπο που σκέφτεται ως κλινικός θεραπευτής για το άτομο, τη δυάδα, την τριάδα, την οικογένεια, την ομάδα, τη μεγάλη ομάδα, την κοινωνία, τις διεθνικές σχέσεις και τις σχέσεις μεταξύ οργανισμών. Αποτελεί απάντηση σε ένα από τα βιβλία που έχει καθορίσει την κλινική του πράξη και θεωρητική του οπτική, τον Δήμιο του Έρωτα του Irvin Yalom. Παραθέτωνται περιπτώσεις συναφείς με αυτές που παρουσιάζονται στο βιβλίο του Yalom και περιγράφονται περιπτώσεις όπου η επένδυση προς το αντικείμενο σχετίζεται με θαυμασμό και ταυτόχρονα μίσος ή/και ανάγκη καταστροφής του αντικειμένου· δηλαδή, περιπτώσεις όπου το προεξάρχον συναίσθημα ήταν ο φθόνος.