Η Κληρονομία
του Γιώργου Πετρούνια
Μουσικοχοροθεατρική παράσταση
Θέατρο Καλλιρρόης, κάθε Σάββατο, από 2 Νοεμβρίου έως και τις 4 Ιανουαρίου 2025.
Παράταση παραστάσεων
Μετά την εντυπωσιακή ανταπόκριση του κοινού και τη θερμή υποδοχή που έλαβε το έργο, ανακοινώνουμε με χαρά την παράταση των παραστάσεων για τρεις ακόμη ημερομηνίες:
Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025 στις 21:00
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 στις 21:15
Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025 στις 21:15
Πληροφορίες - Κρατήσεις: 210 65 43 597 και 693 70 68 584
Η Μπρέντα και ο Λορέντζο αγαπιούνται τρελά. Μοιράζονται ό,τι έχουν και δεν έχουν, κυρίως ό,τι δεν έχουν. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, στις οποίες ζουν, τα βγάζουν πέρα με αξιοπρέπεια. Μια απρόσμενη και διόλου ευκαταφρόνητη περιουσία, που προσφέρεται στο Λορέντζο, ως κληρονομιά από συγγενείς που δε γνώριζε ότι είχε, επιδρά με μοναδικό τρόπο στη ζωή τους.
Το έργο πραγματεύεται την κληρονομιά (πολιτισμική, κοινωνική, οικονομική), που παραλάβαμε από τις προηγούμενες γενιές αλλά και αυτήν που θα αφήσουμε στις επόμενες. Το πολύπλοκο και ζοφερό περιβάλλον, μέσα στο οποίο ζούμε, όλοι οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη, με τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι, μας θέτει επιτακτικά το ερώτημα της κληρονομιάς, που θα μεταβιβάσουμε - ο καθένας μας χωριστά αλλά και σαν κοινωνικό σύνολο - στους επόμενους, στα παιδιά και στα εγγόνια της ανθρωπότητας.
Όπως και οι προηγούμενες παραγωγές μας, η νέα μας θεατρική παράσταση έχει μαζί με το κείμενο, χορό, ζωντανή μουσική και τάι τσι. Η καθεμία από αυτές τις τέχνες, εμπλουτίζει το έργο με την ιδιαίτερη οπτική και υφή της.
Τέλος, κάτι πολύ σημαντικό είναι το εργασιακό περιβάλλον αυτής της δημιουργίας / παραγωγής:
Θέλουμε ένα θέατρο υγιές. Όπου μπορούμε να δουλέψουμε με αξιοπρέπεια και σεβασμό ο ένας για τον άλλο. Χωρίς εκμετάλλευση. Χωρίς ανταγωνισμούς μεταξύ μας. Θέλουμε να μπορούμε να δουλεύουμε μαζί, συνεργατικά. Και μόνο με έργα μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτά που θέλουμε. Σαν αυτό που σας καλούμε να δείτε, ένα έργο που φτιάξαμε με πολύ κέφι, πολλή ενέργεια, συλλογικό πνεύμα και σωστές εργασιακές συνθήκες για τους συντελεστές του.
Ακολουθεί ένα απόσπασμα από τη συζήτηση που είχε ο Γιώργος Πετρούνιας, συγγραφέας και σκηνοθέτης του έργου, με την Ευδοκία Βαζούκη του monopoli.gr:
Ε. Β.: Τι σας έδωσε το έναυσμα να μιλήσετε μέσα από ένα έργο για την κληρονομιά με μια πιο ευρεία έννοια, πολιτισμική, κοινωνική, οικονομική, – προεκτάσεις της που αφορούν γενικά τον άνθρωπο κάθε εποχής;
Γ. Π.: Ζούμε σε έναν κόσμο, όπου πολύ συχνά δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Όσο και εάν ο καθένας μας προσπαθεί, πιθανότατα, να φτιάξει όσο μπορεί καλύτερα την προσωπική του ζωή – κάτι που έχει γίνει αρκετά δύσκολο, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες που έχουμε οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα -, σε ένα γενικότερο πλαίσιο, κοινωνικό ή και παγκόσμιο, είναι συνεχώς τόσο μεγάλη η ανισορροπία που επικρατεί – χαμηλό βιοτικό επίπεδο για πάρα πολλούς ανθρώπους στον πλανήτη μας, συνεχής εξάπλωση της βίας, ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος, πόλεμοι που διαρκώς δημιουργούν απειλές ακόμη και ολικής καταστροφής-, που οι περισσότεροι αισθανόμαστε μια μεγάλη αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον μας. Έτσι τουλάχιστον το αντιλαμβάνομαι. Ταυτόχρονα, ζούμε σε έναν πανέμορφο κόσμο γεμάτο και από τον πολιτιστικό και επιστημονικό πλούτο που δημιούργησαν οι προηγούμενοι, μέσα στο πέρασμα των αιώνων αλλά και από τις χάρες της φύσης, σε όλες τις μορφές της, όπου αυτή διατηρείται ακόμη σε καλή κατάσταση. Θεωρώ ότι αυτό που ζούμε, είναι αυτό που λάβαμε από τους παλαιότερους (η κληρονομιά) και ή θα το εξελίξουμε σε κάτι καλύτερο και πιο ενδιαφέρον για τις επόμενες γενιές ή θα το αφήσουμε να μας παρασύρει αργά ή γρήγορα σε μια πιθανότατα αναπόφευκτη, θα έλεγα, συνολική καταστροφή. Νομίζω ότι ο καθένας αντιμετωπίζει αυτό το ερώτημα με τον ιδιαίτερο προσωπικό του τρόπο και στο έργο μας θα δείτε τη δική μας προσέγγιση, πάνω σε αυτό το θέμα. (https://www.monopoli.gr/2024/10/28/people/828623/o-giorgos-petrounias-eksereyna-to-zitima-tis-klironomias-mesa-apo-ti-nea-tou-parastasi/)