Πολυπλοκότητα και Φαντασία: Εξερευνήσεις στον Αυτοσχεδιασμό και τη Νέα Μουσική
Παντελής Λυκούδης, Γιώργος Κοκκινάρης
Το ντουέτο μας συνεργάζεται από το 2022, όπου και οργανώσαμε μία συναυλία με τη μουσική του Anthony Braxton μαζί με την κλαρινετίστα Δάφνη Μέγγου. Σε αυτό το νέο πρόγραμμα, που ξεκινάει και τελειώνει με τους δύο σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες Νέας Μουσικής, παρουσιάζουμε μία εκλεκτική επιλογή συνθέσεων από όλο τον κόσμο, που ανήκουν στα όρια της παράδοσης της γραφικής σημειογραφίας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Ιάννης Ξενάκης - Χάρισμα (4')
Charlotte Seither - Tell it or Shout (9')
Jose-Luis Hurtado - The Untitled L (10')
Ana-Maria Avram - Axe (12')
Yann Robin - Myst (12')
Γιώργος Απέργης - Alter Ego (9')
– Το Χάρισμα (1971) γράφτηκε στη μνήμη του συνθέτη Jean-Pierre Guézec, ενώ η πρεμιέρα του δόθηκε από τον κλαρινετίστα Guy Deplus και τον τσελίστα Jacques Wiederker. Η έμπνευση του Ξενάκη προέρχεται από την Ιλιάδα, και πιο συγκεκριμένα τον θάνατο του Πάτροκλου, ενώ το απαιτητικό υλικό του αποτελείται από μικροτόνους, multiphonics και αρμονικά glissandi.
– Το Tell it or Shout (2014) έχει ανοιχτή ενορχήστρωση οποιωνδήποτε εγχόρδων και πνευστών οργάνων και η πρεμιέρα του δόθηκε από τη βιολονίστα Uta-Maria Lempert και τη φλαουτίστα Katrin Paulitz. Η Seither είναι μία επιφανής Γερμανίδα συνθέτρια, που συχνά χρησιμοποιεί πολύ αποτελεσματικά αυτοσχεδιαστικά μέρη στα έργα της.
– Το Untitled L (2022) έχει επίσης ανοιχτή ενορχήστρωση και γράφτηκε για δύο όργανα χαμηλών συχνοτήτων οποιουδήποτε τύπου. Ο Μεξικανός συνθέτης José-Luis Hurtado έχει λάβει πληθώρα βραβείων και η μουσική του έχει παιχτεί στην Ευρώπη και την Αμερική. Ρήσεις από το Poetics of the Open Work του Umberto Eco παρέχουν την εννοιολογική βάση του έργου.
– Το Axe (1997) είναι ένα ακόμα έργο ανοιχτής φόρμας, που δίνει δυνατότητες επιλογής στους ερμηνευτές. Πάραυτα, η εκλιπούσα Ρουμάνα συνθέτρια Ana-Maria Avram είχε συνδεθεί με την φασματική μουσική, μία σχολή σύνθεσης που ξεκίνησε από τη Γαλλία και εξελίχθηκε, μεταξύ άλλων, στη Ρουμανία από συνθέτες όπως ο Horațiu Rădulescu και ο σύζηγος της Avram Iancu Dumitrescu.
– Το Myst (2019) είναι αφιερωμένο στον κοντραμπασίστα Nicolas Crosse. Ο Yann Robin είναι ένας από τους κορυφαίους Γάλλους συνθέτες της γενιάς του. Οι δάσκαλοί του συμπεριλαμβάνουν τον Michaël Lévinas, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του Ensemble Multilatérale. Συχνά χρησιμοποιεί την ιδέα της αρνητικής αρμονίας για να ελέγξει μεγάλα πλήθη μουσικών.
– Το Alter Ego (2001) γράφτηκε για τον σαξοφωνίστα Marcus Weiss. Πρόκειται για ένα από τα μόλις δύο έργα για σόλο σαξόφωνο του Γιώργου Απέργη και προτείνει ένα όργανο το οποίο μικρή σχέση έχει με την κλασική ή τη jazz παράδοση. Η ενέργεια του σολίστα επικεντρώνεται προς τα μέσα και τεχνικές όπως το slap και το growl φιλτράρουν τον ήχο.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Ο Γιώργος Κοκκινάρης είναι κοντραμπασίστας, συνθέτης και ερμηνευτής μουσικής με βάση την Αθήνα και το Βερολίνο. Ερμηνεύει έργα σύγχρονης μουσικής και αυτοσχεδιασμού, δίνοντας έμφαση σε συνθέτες του 20ού και 21ου αιώνα που χρησιμοποιούν νέες συνθετικές τεχνικές (νέα σημειογραφία, γραφική, λεκτική ή συνδυασμό αυτών).
Έχει συνεργαστεί με εν ζωή συνθέτες από διαφορετικά καλλιτεχνικά και πολιτισμικά υπόβαθρα από την Ευρώπη (Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο), τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Νέα έργα έχουν αφιερωθεί και εμπνευστεί από το προσωπικό του παίξιμο, με στόχο την επέκταση του ρεπερτορίου του κοντραμπάσου σε σύνολα μουσικής δωματίου, καθώς και τη δημιουργία έργων που συνδυάζουν κίνηση, φωνή, δράμα με μουσική και αυτοσχεδιασμό. Συνεχίζει να ερμηνεύει σύγχρονα έργα για κοντραμπάσο είτε σόλο είτε με σύνολα μουσικής δωματίου.
Έχει μια συνεχώς αυξανόμενη δισκογραφία και βιντεογραφία που περιλαμβάνει αυτοσχεδιαστική μουσική, νέες συνθέσεις και δικά του έργα, συχνά συνδυασμένα με ποίηση και χορό. Ο Γιώργος παράγει παραστάσεις χορού και μουσικής, συνεργαζόμενος με χορογράφους και χορευτές, όπως οι Julyen Hamilton, Κωνσταντίνος Μίχος, Maya Carroll, Jurij Konjar και Paolo Cingolani.
Ο Παντελής Λυκούδης είναι σαξοφωνίστας, εκπαιδευτικός και αυτοσχεδιαστής από την Αθήνα. Η εισαγωγή του στη μουσική έγινε μέσω του συστήματος Orff, ενώ στα 7 ξεκίνησε το σαξόφωνο. Αφού έλαβε το δίπλωμά του στην Ελλάδα, ακολούθησε περαιτέρω σπουδές στο HKU Utrechts Conservatorium με τον Johan van der Linden και το KunstUni Graz με τον Gerald Preinfalk. Επιπλέον, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο UMass Amherst, όπου σπούδασε με τον Jonathan Hulting-Cohen. Έχει συμμετάσχει σε masterclasses του Marcus Weiss και του Frederick Hemke, μεταξύ άλλων, ενώ έλαβε το 3ο βραβείο στον Πανελλήνιο ΔΙαγωνισμό Σαξοφώνου (2015) και το Βραβείο Lynn Klock στο σαξόφωνο (2024).
Ο Παντελής έχει διδάξει στο International School Utrecht (Ολλανδία) και το UMass Amherst (Ηνωμένες Πολιτείες) σαν βοηθός καθηγητή. Επιπλέον, έχει δώσει συναυλίες στα International Computer Music Conference (Νότια Κορέα), Midwest Graduate Music Consortium (Ηνωμένες Πολιτείες), Darmstädter Ferienkurse (Γερμανία), Sax Only Antwerpen (Βέλγιο) και World Saxophone Congress (Κροατία), ενώ έχει παρουσιάσει εργαστήρια και διαλέξεις στα Xenakis Centenary International Symposium (Ελλάδα) and Festival Internacional de Saxofone de Palmela (Πορτογαλία).