Το “Lecture on Nothing” του John Cage είναι μια λεκτική παρτιτούρα που αποτελεί ένα από τα κεντρικά κείμενα της πειραματικής μουσικής σημειογραφίας του 20ού αιώνα, αλλά και ένα βαθιά στοχαστικό καλλιτεχνικό μανιφέστο. Σε μια εποχή άκρατου οικονομισμού όπως η δική μας, το κείμενο του Cageαναδεικνύει τη μη-κατοχή ως ύψιστη αξία τέχνης και ζωής και την παρούσα ανεπανάληπτη στιγμή ως τη μόνη περιουσία μας.
H Κατερίνα Ηλιοπούλου, ο Αλέξης Πορφυριάδης και η Άννα Τζάκου μετατρέπουν το έργο του Cage σ’ ένα παραστατικό συμβάν και προσκαλούν τον θεατή σε μια πρακτική εμβριθούς ακρόασης. Με όχημα το χιούμορ, την ευφυΐα και την εικονοκλαστική διάθεση του Cage, μένουν ανοιχτοί στην τύχη και την αλλαγή και αναμετριούνται με τη γλώσσα και τον ατελείωτο εσωτερικό της σχολιασμό. Οι τρεις καλλιτέχνες εξερευνούν τη λέξη και τη σιωπή ως εφήμερα στοιχεία χώρου, χρόνου (ή ως ήχο, σώμα και περιβάλλον) και επιτελούν ένα πλαίσιο αναστοχαστικής ενατένισης του παρόντος.
Η παρουσίαση του έργου στα ελληνικά γίνεται για πρώτη φορά.
Η ομάδα ευχαριστεί το John Cage Trust και το WesleyanUniversity Press για την παραχώρηση των δικαιωμάτων.
Ταυτότητα παράστασης:
Σύλληψη, δραματουργία: Άννα Τζάκου
Μετάφραση Κειμένου: Κατερίνα Ηλιοπούλου
Ηχητικός σχεδιασμός: Αλέξης Πορφυριάδης
Ζωντανή δράση: Κατερίνα Ηλιοπούλου (γραφή), Αλέξης Πορφυριάδης (ήχος), Άννα Τζάκου (performance)
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός σκηνοθεσίας: Κωνσταντίνα Κοντομανώλη
Σχεδιασμός αφίσας: Γιώργης Νουκάκης
Διάρκεια: 50’
Διοργάνωση & παραγωγή: Πλατφόρμα Πολιτισμού ArtForm.
Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Βιογραφικά:
Η Κατερίνα Ηλιοπούλου είναι ποιήτρια και μεταφράστρια. Έχει δημοσιεύσει πέντε βιβλία ποίησης, μια συλλογή διηγημάτων και το πρώτο της μυθιστόρημα είναι υπό έκδοση. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά τα έργα της Σύλβια Πλαθ και του Γουόλτ Γουίτμανσε συνεργασία με την Ελένη Ηλιοπούλου. Από το 2013, διευθύνει το εξαμηνιαίο περιοδικό ΦΡΜΚ (ΦάΡΜαΚο) για την ποίηση, την ποιητική και τα εικαστικά.
Ο συνθέτης και πιανίστας/αυτοσχεδιαστής Αλέξης Πορφυριάδηςσπούδασε σύνθεση στην Αγγλία και την Αυστρία. Από το 2005, ασχολείται με τον αυτοσχεδιασμό και τη σχέση αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης. Είναι ιδρυτικό μέλος των συνόλων αυτοσχεδιασμού 6daEXIt και WHI ensemble. Διδάσκει μη-συμβατικές παραστατικές τέχνες για σύνολα και αυτοσχεδιασμό στο ΤΜΕΤ του ΠΑΜΑΚ.
Η Άννα Τζάκου είναι performer, σκηνοθέτης και θεωρητικός. Το έργο της ενσωματώνει επιστημολογίες του χώρου και του τόπου με σύγχρονες παραστατικές πρακτικές. Με την ομάδα Geopoetics, επινοεί τοποειδικές και περιπατητικές παραστάσεις σε φυσικά και αστικά τοπία. Από το 2019, διδάσκει σκηνοθεσία, υποκριτική και performance στο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
__________________________________________________
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α, Κυψέλη, Αθήνα
☎ 213 00 40 496 | 69 45 34 84 45
✉ info@polychorosket.gr
SITE ❘ FB ❘ INSTA ❘ MASTODON ❘ NEWSLETTER ❘ SUPPORT US