Λόρα Γκάμπερτ, ΗΠΑ, 2023, 100'
Επιστρατεύοντας χιούμορ και συναίσθημα, η ταινία αποτελεί μια διεισδυτική, εναλλακτική προσέγγιση της αμερικανικής κοινωνίας και κουλτούρας, με όχημα τη μοναδική οπτική της Ρουθ Ρέιτσελ. Πρωτοπόρος δημοσιογράφος γεύσης των New York Times, έγραψε ιστορία ως αρχισυντάκτρια του περιοδικού Gourmet Magazine, έγραψε αυτοβιογραφικά βιβλία που συντομα συμπεριλήφθηκαν στις λίστες των ευπώλητων και αποτελεί εδώ και δεκαετίας μια από τις πιο επιδραστικές μορφές της αμερικανικής γαστρονομικής κουλτούρας. Σήμερα τάσσεται στο πλευρό των μικροκαλλιεργητών, κτηνοτρόφων και σεφ που παλεύουν τόσο με τις άμεσες όσο και με τις συστημικές προκλήσεις της πανδημίας. Η Ρέιτσελ διασχίζει πολιτικά και κοινωνικά σύνορα αναζητώντας τους πρωτοπόρους της εποχής μας, οι οποίοι ρισκάρουν τα πάντα για να επιβιώσουν στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος. Πηγαίνοντας από τον έναν συνομιλητή στον επόμενο, ξεδιπλώνει τις ιστορίες των ράντσων στο Κάνσας και στη Τζόρτζια, αγροτών στη Νεμπράσκα, στο Οχάιο και στο Μπρονξ, ενός ψαρά της Νέας Αγγλίας και αντισυμβατικών σεφ σε ανατολική και δυτική ακτή. Η Ρέιτσελ τους παρατηρεί τους να έρχονται αντιμέτωποι με αντιξοότητες και μοιράζεται μαζί μας ιστορίες από τη δική της ζωή, σ’ έναν απολογισμό της προσωπικής της διαδρομής και των ιδανικών που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Κάπως έτσι, εξοικειωνόμαστε με τον ανθρώπινο παράγοντα και τις δυσκολίες που κρύβονται πίσω από την τροφή που καταναλώνουμε. Με τα δικά της λόγια: «Ο τρόπος με τον οποίο καλλιεργούμε και φτιάχνουμε το φαγητό μας είναι ενδεικτικός των αξιών του έθνους μας και της προσωπικότητάς μας».
Laura Gabbert, USA, 2023, 100'
Deploying humor and emotion, this penetrating, character-driven story gives us a different take on American culture and society, through the eyes of Ruth Reichl. A trailblazing NY Times food critic, a groundbreaking Gourmet Magazine editor, a best-selling memoirist, and for decades one of the most influential figures shaping American food culture, grows concerned about the fate of small farmers, ranchers, and chefs as they wrestle with both immediate and systemic challenges as the pandemic takes hold. Reichl reaches across political and social divides to discover innovators who are risking it all to survive on the front lines. As one person leads her to the next, she follows the unfolding stories of ranchers in Kansas and Georgia, farmers in Nebraska, Ohio, and the Bronx, a New England fisherman, and maverick chefs on both coasts. As she witnesses them navigate intractable circumstances, Reichl shares pieces of her own life, and in doing so, begins to take stock of the path she has traveled and the ideals she left behind. Through her eyes, we get to know the humanity and struggle behind the food we eat. In her own words: “How we grow and make our food shows us our values as a nation and as human beings.”